• Startsida
  • / Hundratals ungdomar tar hand om Väsby i sommar

Hundratals ungdomar tar hand om Väsby i sommar

Sommarlovet är här, men snart ser du skolungdomar som tar hand om Väsbys utemiljöer. Park- och utomhusskötsel är några av de hundratals sommarjobb som kommunen förmedlat i sommar. Även i år kommer ungdomar lära ut IT-kunskaper till seniorer.

Foto: Mostphotos

462 skolungdomar sökte jobb genom Upplands Väsby kommun 2019. Av dessa har 380 fått ett erbjudande, varav 64 tackat nej. Nästan hälften av alla sommarjobbare kommer att arbeta inom park- och utomhusskötsel och inom äldreomsorgen.

Liksom tidigare år sker en satsning på de populära IT-kurserna för äldre; en baskurs för pensionärer utan IT-kunskap och en mer avancerad kurs. Närmare 100 deltagare har hittills tagit del av kurserna som startar på nytt i juli och som genomförs i samarbete med pensionärsföreningarna PRO och SPF.

IT-kursen uppskattas av både deltagare och handledare. Nytt för i år är att vi erbjuder kursen till alla kommunens pensionärer och inte bara till dem som är bundna till en pensionärsförening, säger Mohamed Sadik som är kommunens samordnare för sommarjobben.

Kommunen förmedlar jobb till föreningar, företag och kommunens egna arbetsplatser. Mer än 60 ungdomar som tackat ja till ett sommarjobb i år hade skickat in en ansökan tidigare år men inte fått ett jobb. Dessa har blivit prioriterade i år och erbjudna ett sommarjobb. Av dem som kommer att synas på olika arbetsplatser i kommunen i sommar har 38 personer jobbat minst en sommar tidigare.

Maria Fälth (KD), ordförande i socialnämnden, hoppas att sommarjobben ska ge ungdomar en meningsfull sysselsättning under sommaren.

Det är viktigt att ungdomar får in en fot i arbetslivet. Intresse kan väckas för vissa yrken och ungdomarna får dessutom tjäna lite extra pengar.

Majoriteten av ungdomarna jobbar en 3-veckorsperiod. Lönen för sommarjobbarna är:

  • 78 kr/timme för ungdomar födda 2002 eller senare
  • 83 kr/timme för ungdomar födda 2001 eller tidigare
Senast uppdaterad: 12 juni 2019