Väsby gymnasium - startsida

Naturvetenskapsprogrammet

Kritiskt tänkande och logiska förklaringar

Om du tycker om att lösa logiska problem, fundera över hur naturen fungerar eller drömmer om utveckla framtidens behandling mot cancer är naturvetenskapsprogrammet rätt för dig. Programmet är högskoleförberedande och ger dig en gedigen grund för fortsatta studier inom naturvetenskap, matematik och teknik. Genom programmets bredd och möjlighet till fördjupning inom många olika områden får du även behörighet till de flesta andra högskoleutbildningar.

På naturvetenskapsprogrammet läser du de gymnasiegemensamma ämnena engelska, historia, idrott, matematik, religionskunskap, samhällskunskap och svenska. Du läser också de programgemensamma ämnena fysik, kemi, biologi och moderna språk. Väsby Nya Gymnasium erbjuder både naturvetenskapsprogrammet med inriktning naturvetenskap och med den bredare inriktningen natur- och samhällsvetenskap. Du behöver dock inte välja inriktning förrän efter första året.

Inriktningar:

  • Naturvetenskap
  • Naturvetenskap och samhälle

Naturvetenskapsprogrammet inriktning naturvetenskap

Inom inriktningen naturvetenskap läser du fördjupningskurser inom biologi, fysik och kemi. Matematik 5 och naturvetenskaplig specialisering ingår som en programfördjupning. Som en del av examensarbetet (gymnasiearbetet) i åk 3 genomför vi årligen en forskningsresa i samarbete med Stockholms universitet. De senaste åren har resan gått till Skottland.

Naturvetenskapsprogrammet inriktning samhällsvetenskap

Inriktningen natur- sam är det perfekta valet för dig som är allmänvetenskapligt intresserad och vill få en så bred grund som möjligt för fortsatta studier. Inriktningen innehåller bl.a. kurserna geografi, samhällskunskap 2 samt biologi 2. Humanistisk- och samhällsvetenskaplig specialisering ligger som en programfördjupning och är en kurs som du delvis läser tillsammans med gymnasiearbetet.

Individuella val

Samtliga program innehåller 200 poäng individuellt valbara kurser. Inom ramen för det individuella valet har du alltid möjlighet att välja fördjupningskurser inom matematik, engelska, och språk. Vi erbjuder alltid någon kurs inom estetisk verksamhet och entreprenörskap. Utifrån elevernas intressen och önskemål erbjuder vi även kurser inom exempelvis samhällsvetenskap, juridik och företagsekonomi.

Programplan


Länk till mer informationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tipsa en kompis

Sidansvarig John Gustafsson

Väsby Gymnasium      Växel: 08-590 970 00      E-post: elin.wallgren@upplandsvasby.se
Besöksadress: Love Almqvists torg 1, 194 77 Upplands Väsby