Modersmålsundervisning

Elever som hemma dagligen talar ett annat språk än svenska har rätt till modersmålsundervisning.

Modersmålsundervisning ansöker du om tillsammans med de övriga individuella valen. Detta gör du senast den 31 mars varje år. Inför åk 1 ansöker du genom gymnasieantagningen (i februari).

Modersmålsundervisningen beställs och startar om det, i mars, visar sig att det finns fyra elever eller fler (i kommunen) som önskar samma språk samt att det finns en lärare som kan undervisa i det språket. Minoritetsspråk som: samiska, finska, tornedalsfinska/meänkieli, romani eller jiddisch startar oavsett även om fler än fyra elever önskar språket.

Inga nya språk beställs när terminen har startat i augusti.

En elev som börjar på skolan senare under höstterminen kan, om så önskas, placeras i en modersmålsgrupp som redan startat. Önskar man ett språk som inte startat hänvisas man till att ansöka till nästkommande läsår.