Förebygga skador och datahaverier

Datorn är ett oumbärligt pedagogiskt hjälpmedel och används mer eller mindre i samtliga ämnen och därför är det av största vikt att eleven har med sig datorn varje dag samt att den fungerar effektivt.

• Ta för vana att alltid ha med datorn till skolan.
  • Se till att datorn är fulladdad inför skoldagen.
  • Glöm inte laddaren för skolan har ingen möjlighet att låna ut laddare.
  • Skaffa ett skyddsfodral och/eller en datorväska att transportera datorn i.

• Datorn är ett arbetsredskap i första hand. Nöjesanvändning av datorn får inte vara på bekostnad av det primära syftet - studierna.
  • För att bandbredden på internet ska räcka till för studierelaterat innehåll är farten på ex Youtube och Spotify väldigt begränsad. Spel och fildelning är totalt blockerat.

Undvik skadlig programvara
  • Eleven kan installera program på datorn. Detta är förknippat med ansvar.
  • Det är förbjudet enligt lag att fildela upphovsskyddat material. På skolan sker all dening av filer och dokument genom skolportalen och OneDrive vilket betyder att det inte finns någon som helst anledning att installera fildelningsprogram på datorn.
  • Nedladdning av upphovskyddat material som filmer, spel och program leder förr eller senare ALLTID till smitta av malware och virus.

• Var uppmärksam på att alltid ladda ner program från rätt källa så att du inte får med en massa gratisprogram som det är omöjligt att bli av med och som länkar in reklam överallt (s.k Malware).
  • Datorn är förinstallerad med ett antivirusprogram som arbetar i bakgrunden. Du ska INTE komplettera med något annat virusprogram eftersom dessa ofta börjar motarbeta varandra med minskad prestanda som följd.

Spara säkert
  • Ta som vana att alltid spara alla filer och dokument på din OneDrive. Vid en eventuell datakrasch har vi ingen möjlighet att försöka återskapa dina filer och dokument.
  • Din Outlook och OneDrive loggas automatiskt upp för dig då du öppnar skolportalen i Internet Explorer. Du når dina mail och filer genom en flik på menyn i skolportalen.
  • Mappar med innehåll och mail kan synkroniseras mellan moln och dator.

• Ditt OneDrive konto är fungerande och giltigt bara så länge du är inskriven elev på skolan. Det betyder att vi har möjlighet att administrera kontot med lösenordsåterställning och andra problem. Det betyder samtidigt att kommunal IT-personal har tillgång till lagringsytan så därför ska inget privat material som inte får ses av obehöriga laddas upp på varken datorns hårddisk eller skolans OneDrive. Skolan hålls inte ansvarig för filer som oavsiktligt kan spridas mellan datorer och elever. Använd privata molntjänstkonton för privata filer och material.

Retur av dator
  • Innan du klistrar på klistermärken eller annat blingbling på datorn ska du ha i beaktande att detta måste gå att avlägsna spårlöst innan återlämning av datorn.
  • Allt slitage och alla skador som av leasingföretaget är att anse som högre än normalt slitage vid återtag av dator kommer att belastas eleven/föräldern med de faktiska kostnaderna.
  • Fettfläckar och smuts kan avlägsnas från chassi och skärm med en trasa lätt fuktad med vanligt diskmedel eller med rengöringsdukar speciellt avsedda för datorrengöring. Var försiktig med trycket mot skärmen.