Digitalt skapande

Animation är en del av digitalt skapande som är valbar kurs för elever i teknikprogrammet. Vår fantastiskt kreativa bildlärare Lina Hasani har skapat två animationer som inspiration och instruktion för våra elever.

Redan för 30.000 år sedan har människan varit intresserad av att avbilda sin omgivning som rörliga bilder. Grottmålningar i Frankrike berättar om detta, målningar där linjer överlappar varandra och som i den fladdrande elden skapar en illusion av rörelse.

Att animera innebär att man lär sig olika områden i ett och samma medium. Du får en automatisk känsla för tid, rytm, att berätta en liten berättelse, musik och ljud.

Du ger något liv! något som du från grunden skapar helt själv. Du behöver inte ens vara bra på att teckna eller måla.

Att måla ett porträtt är inte alltid så lätt. Här försöker jag visa hur man kan gå tillväga, steg för steg. Med enkla medel(vattenfärg och papper) kan man åstadkomma ett ganska bra porträtt!

Att prova på olika tekniker inom animation är kul! Här ser vi en sandanimation. Sand som man lägger på ett lysbord och som man sedan flyttar några millimeter i taget. Fin sand är att rekommendera för att få fram fina nyanser av gula och bruna toner, olika tjocka lager ger också olika effekt.

En fin musikvideo som är gjord i sandanimation är Salem Al Fakhirs: "A​stronaut"

http://www.youtube.com/watch?v=eEI0egrJPWclänk till annan webbplats

Lina Hasani