Hotell- och turismprogrammet

Yrkesprogrammet som ger dig möjligheten att få hela världen som arbetsplats – inom en av världens snabbast växande branscher – turismnäringen.

Är du intresserad av att arbeta med människor, service och försäljning eller hotell och konferens? Hotell och turismprogrammet är ett yrkesprogram, där du efter din examen hos oss förväntas ha de kunskaper som krävs för att arbeta inom hotell-konferens och turismnäringen. En stor del av studietiden utför du på riktiga arbetsplatser (APL) så att du får lära dig branschen från grunden. Du kan även välja att efter utbildningen hos oss studera vidare inom yrkeshögskolan eller studera vidare på högskola om du lägger till de kurser som krävs för grundläggande högskolebehörighet under din gymnasietid.

Utbildningen syftar till att utveckla kunskaper om service och bemötande, kommunikation, marknadsföring, försäljning och entreprenörskap. Utbildningen ska också utveckla elevernas förmåga att arbeta med planering, organisation och ekonomi. På turismprogrammet är de gymnasiegemensamma ämnena: engelska, historia, idrott och hälsa, matematik, naturkunskap, religionskunskap, samhällskunskap och svenska. Programgemensamma karaktärsämnen är aktiviteter och värdskap, entreprenörskap, konferens & evenemang, reception, reseproduktion & marknadsföring samt service och bemötande. Det första året är gemensamt, och inriktningen väljer du sedan inför åk 2.

PoängplanPDF

Inriktningar

• Hotell och konferens.
    Inriktningen hotell och konferens innefattar fördjupningskurser som konferens, reception, frukost och bufféservering samt våningsservice.

• Turism och resor.
    Inriktningen turism och resor innefattar fördjupningskurser som aktiviteter och upplevelser, hållbar turism, marknadsföring och försäljning samt

Individuella val

200 poäng på samtliga program. Inom ramen för det individuella valet har du alltid möjlighet att välja fördjupningskurser inom matematik, engelska, naturkunskap och språk. Vi erbjuder alltid någon kurs inom estetisk verksamhet och entreprenörskap. Utifrån elevernas intressen och önskemål erbjuder vi även kurser inom exempelvis samhällsvetenskap, juridik och företagsekonomi. Du har även möjlighet att välja till fördjupningskurser från den andra inriktningen inom programmet samt att du givetvis även kan välja till de kurser som krävs för grundläggande högskolebehörighet.

Länk till mer informationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster