Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsfrågor och människors utveckling

Är du intresserad av samhällsfrågor, historia, ekonomi eller språk? Tycker du om att diskutera, ifrågasätta och analysera? Samhällsprogrammet ger dig stor valfrihet vad gäller din framtid. Programmet är högskoleförberedande och de ämnen som ingår knyter an till det samhällsvetenskapliga området. Efter utbildningen kan du läsa vidare till exempelvis: jurist, informatör, personalvetare, psykolog, socionom, journalist, ekonom eller lärare.

På samhällsprogrammet är de gymnasiegemensamma ämnena: engelska, historia, idrott och hälsa, matematik, naturkunskap, religionskunskap, samhällskunskap och svenska. Programgemensamma karaktärsämnen är filosofi, och psykologi. Du kommer också att läsa moderna språk under åk1 och åk2, då kan du välja mellan: tyska, franska och spanska.

PoängplanPDF

Inriktningar:

• Beteendevetenskap
  • Samhällskunskap

Samhällsvetenskapsprogrammet inriktning beteendevetenskap

I inriktningen beteendevetenskap ligger fokus på individen och gruppen. Du som elev får fördjupad förståelse för människors agerande som individer, samt som deltagare i grupper, organisationer och samhällen ur olika perspektiv. Inriktningen ger dig även kunskaper om kommunikation, lärande och ledarskap samt att få tillämpa metoder som används inom samhällsvetenskapen. I inriktningen ingår fördjupningskurser som sociologi, kommunikation samt ledarskap och organisation.

Samhällsvetenskapsprogrammet inriktning samhällsvetenskap

I inriktningen samhällsvetenskap får du lära dig om människors livsvillkor och hur samhället fungerar, både i sverige och utomlands. Du kommer få bredda och fördjupa dig inom olika samhällsfrågor och får lära dig att se på problem ur olika perspektiv. I inriktningen ingår fördjupningskurser som geografi, historia, internationella relationer, samhällskunskap samt medier samhälle och kommunikation.

Individuella val

200 poäng på samtliga program. Inom ramen för det individuella valet har du alltid möjlighet att välja fördjupningskurser inom matematik, engelska, naturkunskap och språk. Vi erbjuder alltid någon kurs inom estetisk verksamhet och entreprenörskap. Utifrån elevernas intressen och önskemål erbjuder vi även kurser inom exempelvis samhällsvetenskap, juridik och företagsekonomi.

Länk till mer informationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster