• Startsida
  • / Väsby utreder återuppbyggnad av historiskt hus

Väsby utreder återuppbyggnad av historiskt hus

Upplands Väsby samlar krafter för att försöka återuppbygga Fresta fattigstuga. Huset brann ned till grunden 2023, men dess historia ska förhoppningsvis leva vidare i en nygammal skepnad. Det är målet med den utredning som startar i vår.

Exteriör bild av Främjartorpet.

Främjartorpet på Gamla Frestavägen 9 brann ned till grunden 2023. Foto: Göran Aronsson

Fattigstugan i Fresta eldhärjades efter en nästan 200-årig historia. Nu vill teknik- och fastighetsutskottet utreda om det är möjligt att finansiera en återuppbyggnad till husets ursprungliga utseende. Finansieringen är tänkt att delvis ske via olika bidrag för byggnadsvård, men förhoppningen är också att ideella krafter ska vilja hjälpa till.

Att kommunen söker stöd från lokalsamhället för att bygga hus hör inte till vanligheterna.

Vi vill tänka lite annorlunda eftersom det var en så gammal och kulturhistorisk intressant byggnad och se om vi hittar en annorlunda lösning för återuppbyggandet. Finns det kanske byggnadskunniga och historieintresserade personer som kan bistå med både kreativa lösningar och praktiskt arbete på byggarbetsplatsen? Vi hoppas på ett stort engagemang från Väsbyborna, säger teknik- och fastighetsutskottets ordförande Roland Storm (VB).

Från fattigstuga till utflyktsmål

På fattigstugan placerades fattiga åldringar och föräldralösa barn. I modern tid har huset kallats för Främjartorpet. Den har varit ett populärt friluftsmål och använts av Friluftsfrämjandet för olika aktiviteter. Kommunen är ägare till huset.

Roland Storm som har ett starkt hembygdsintresse tycker att det är viktigt att påminna dagens invånare om den utsatthet som drabbade vissa människor från bygden, men i en helt annan tid.

En av Väsbys äldsta byggnader

Fresta fattigstuga var en av Väsbys äldsta byggnader tills den tyvärr brann ned till grunden 2023. Byggnaden har en väldokumenterad historia och utgjorde en viktig social samhällsfunktion från 1800-talets första hälft fram till 1970-talet. Dess historia är värdefull för Upplands Väsby och vittnar om en tid långt före den välfärd och sociala omsorg vi känner i dag.

Beslutet om att ta fram ett förslag på hur en återuppbyggnad kan ske och ekonomisk kalkyl togs av kommunstyrelsens teknik- och fastighetsutskott i fredags. En återrapportering till utskottet kommer att ske vid sammanträdet 13 juni.

Senast uppdaterad: 18 februari 2025