Skolbyte och inflytt till kommunen

Om du vill ansöka om byte till en kommunal skola ska du göra det via kommunens e-tjänst. Detta gäller också om du nyligen har flyttat till, eller är på väg att flytta till, Upplands Väsby.

Det kan finnas olika anledningar till att vilja byta skola. I Upplands Väsby har du möjlighet att ansöka om skolbyte under fasta skolbytesperioder. Du hittar datum för skolvalsperioder längre ner på den här sidan.

 

Ansökan ska göras av båda vårdnadshavarna. Om det finns två vårdnadshavare, måste båda godkänna erbjudandet för att skolbytet ska bli giltigt.

 

Om du tackar nej till en erbjuden plats tas din ansökan bort.


Observera att ingen handläggning sker i juli.

 

För att kunna ta del av besked behöver du logga in i kommunens e-tjänst.

Skolbytesperioder

Skolbytesperiod 1: skolstart efter sportlov

Ansökan öppnar den 8 januari och stänger den 19 januari.

Skolbytesperiod 2: skolstart efter påsklov

Ansökan öppnar den 3 mars och stänger den 16 mars.

Skolbytesperiod 3: skolstart efter sommarlov

Ansökan öppnar den 2 juni och stänger den 15 juni.

Skolbytesperiod 4: skolstart efter höstlov

Ansökan öppnar den 30 september och stänger den 12 oktober.

Skolbytesperiod 5: skolstart efter jullov

Ansökan öppnar den 10 november och stänger den 23 november.

 

Besked lämnas cirka en vecka innan skolstart.

Om en elev flyttar till Upplands Väsby kommun under pågående läsår ska vårdnadshavaren ansöka om skolplacering. Du kan ansöka om skolplacering tidigast 3 månader innan önskad skolstart.

 

Huvudregeln är att ditt barn ska få en plats på den skola som du har valt. Om den valda skolan inte har plats är Upplands Väsby kommun skyldig att erbjuda plats i en en annan kommunal skola. Kommunen eftersträvar att skolan ska ligga så nära hemmet som möjligt, enligt principen om relativ närhet.

 

Observera att ingen handläggning sker i juli.

Observera att ansökan för skolbyte och inflytt är tillfälligt stängd under skolvalsperioden i slutet av januari för elever som ska välja skola till förskoleklass eller årskurs 6.

Observera att ingen handläggning sker i juli.

Du väljer vilken kommunal grundskola du vill söka till i e-tjänsten nedan.

Kontakt

Har du frågor om skolbyte eller inflytt? Kontakta utbildningskontoret via mejladress: inflyttskolbyte@upplandsvasby.se

Den relativa närhetsprincipen avgör

Det är tillgången på platser på de valda skolorna som avgör om ditt barn kan erbjudas en plats. Om det finns fler sökande än platser tillämpas den relativa närhetsprincipen.

 

Den relativa närhetsprincipen innebär att elever prioriteras utifrån avståndet till skolor, så att alla får så kort skolväg som möjligt. Elever med färre nära alternativ kan prioriteras för en önskad skola, medan de med närmare skolor kan få en annan placering.

 

Om du inte är folkbokförd i kommunen behandlas din ansökan endast i mån av plats.

Information om hur du söker till en fristående skola

Kommunen hanterar inte ansökningar till fristående skolor. Om du är intresserad av en fristående skola behöver du kontakta skolan direkt för ansökan och information.

Grundskolor i Upplands Väsby kommun

I Upplands Väsby kommun finns både anpassad grundskola och resursskolor. Om ditt barn behöver särskilt stöd kan du ansöka till en anpassad grundskola eller resursskola.

 

Observera att även om du gör ett val till en anpassad grundskola eller resursskola ska du göra ett skolval i kommunens e-tjänst.

Anpassad grundskola

Anpassad grundskola är en skolform som erbjuder särskilt stöd och undervisning för elever med olika behov, som inte kan tillgodoses inom den vanliga grundskolan.

Mer information om anpassad grundskola och ansökan Länk till annan webbplats.

Resursskola

En resursskola är en enhet som erbjuder extra stöd och anpassad undervisning för elever med särskilda behov, ofta inom ramen för den vanliga skolan.

Mer information om resursskolor och ansökan Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 22 januari 2025