Rutin för specialkost och anpassade måltider

Här hittar du de kommungemensamma rutinerna för specialkost och anpassade måltider. Rutinen omfattar alla kommunala förskolor och skolor.

Krav på läkarintyg

För att få specialkost eller anpassade måltider krävs läkarintyg eller annan dokumentation som bedöms likvärdig, exempelvis journalutdrag.

Förskola

För barn i förskolan ska befintliga läkarintyg förnyas varje år. Om det föreligger särskilda skäl har förskolan rätt att kräva in läkarintyg vid fler tillfällen.

 

Vid kroniska sjukdomar, till exempel celiaki, behövs läkarintyg endast utfärdas en gång.

Grundskola

För elever i skolan ska befintliga läkarintyg förnyas en gång per stadie. Om det föreligger särskilda skäl har skolan rätt att kräva in läkarintyg vid fler tillfällen.

 

Vid kroniska sjukdomar, till exempel celiaki, behövs läkarintyg endast utfärdas en gång.

Bedömning

Det är rektor som fattar beslut om barnet/eleven ska serveras specialkost eller anpassade måltider. Vid önskemål om anpassade måltider görs först en bedömning av elevhälsoteamet, där specialpedagogisk och medicinsk kompetens finns. Därefter fattar rektor beslut.

Anpassningar av religiösa skäl

Det erbjuds minst två lunchalternativ i skolan. Måltider utifrån religiösa skäl ska utgå från det ordinarie maträttsalternativet, där det alltid serveras ett vegetariskt alternativ. En vegetarisk måltid räknas som en fullgod måltid.

Vegansk mat

Vegansk mat ska erbjudas alla barn i förskolan och elever i skolan som önskar det. Vårdnadshavare och elev ansvarar för att maten berikas och/eller kompletteras med kosttillskott.

Serveringsrutiner

Anpassade måltider serveras i bleck för att säkerställa att barnen får en varierad och näringsrik kost. Om det föreligger särskilda skäl kan den serveras i matlåda.

De anpassade måltiderna utgår från en rullande tvåveckorsmeny. Om det finns särskilda skäl kan ett barn eller en elev få samma mat varje dag.

Ansök om specialkost

Du ansöker om specialkost direkt hos den skola där ditt barn går.

Förklaring av begrepp

Specialkost

Specialkost är kost som är anpassad till ett visst sjukdomstillstånd och som avser medicinskt motiverade avvikelser från standardkosten, exempelvis: matallergi, Celiaki och laktosintolerans.

Anpassade måltider

Med begreppet ”anpassad måltid” avses de avvikelser från standardkosten och/eller den ordinarie måltidssituationen. Det utgår ifrån rätten till anpassningar, huvudsakligen enligt diskrimineringslagstiftningen, och som anses nödvändiga för att barnet eller eleven ska klara sin studiegång i skolan eller vistelse i förskolan. Uteslutning av vissa livsmedel på grund av neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) är ett exempel på anpassade måltider.

Senast uppdaterad: 22 januari 2025