Skolval till årskurs 6
Vårdnadshavare till barn som är födda år 2013 och ska börja årskurs sex till hösten 2025 behöver göra ett skolval. Om ditt barn går på en F-9 skola och vill fortsätta behöver du inte göra ett skolval. Skolvalsperioden öppnar 20 januari och stängs 31 januari.
Skolvalet har inte öppnat än och därför kan du inte göra ett skolval just nu. E-tjänsten för skolvalet kommer att publiceras på den här sidan 20 januari 2025.
Så går skolvalet till
Du ska göra ett skolval oavsett om du vill att ditt barn ska gå på en kommunal eller fristående grundskola. Om ditt val står mellan flera skolor så ska du välja den skola du helst vill att ditt barn ska gå på som nummer ett i rangordningen. Detta oavsett om det är en kommunal eller fristående skola. Det är ditt förstahandsval som prioriteras och kommer därför att påverka de övriga två valen.
Ställa sig i kö till kommunal/fristående skola innan skolvalet
Du kan inte ställa ditt barn i kö till kommunala skolor om det omfattas av skolvalet. Om du vill söka till en fristående skola, se till att i god tid innan skolvalet skicka in en intresseanmälan och kontrollera vilka regler för antagning och kö som gäller för just den skolan.
Antagningsprinciper
Upplands Väsby kommun arbetar efter principen att alla elever ska få en plats i den skola vårdnadshavare har som förstahandsval, men om fler elever har sökt till en kommunal skola än det finns platser måste det göras ett urval.
Platserna i de kommunala skolorna fördelas då utifrån ett antal urvalsgrunder:
- Rangordning enligt den relativa närhetsprincipen.
- Utslagspoäng
Upplands Väsbys skolvalssystem tilldelar varje elev en slumpmässig utslagspoäng. Den används för att avgöra vem som får platsen om två elever har samma förutsättningar.
Fristående grundskolor har egna antagningsprinciper och ofta ett eget kösystem. Kontakta den fristående grundskolan du önskar söka till för mer information.
Regler för skolplacering i grundskola i Upplands Väsby kommun Pdf, 131 kB.
Beslut om skolplacering
Beslut om skolplacering skickas ut i månadsskiftet mars/april 2025. I beslutet står det vilken skola ditt barn har fått plats på. När skolvalet är avslutat är det skolorna som tar över kontakten och informationen om skolstart.
Det går inte att tacka nej till den placering du har fått i skolvalet utan att meddela att du har fått en ny placering på en annan skola i eller utanför kommunen. Information om ny skola meddelar du till den skola som du fått i skolvalet samt till skolval@upplandsvasby.se
Om du vill byta skola
Om du inte är nöjd med ditt barns placering kan du efter perioden för skolvalet göra ett skolbyte i kommunens e-tjänst tidigast 1 maj 2025.
E-tjänst för att byta skola utanför perioden för skolvalet Länk till annan webbplats.
Vanliga frågor om skolvalet
Vad är den relativa närhetsprincipen?
Den relativa närhetsprincipen används för att det ska vara möjligt för alla barn att få plats på en skola nära hemmet.
För att få fram den relativa närheten mäts skillnaden i avstånd på säkra gång-, cykel eller bilvägar till den önskade sökta skolan, jämfört med en alternativ skola i närheten. Avståndet till den alternativa, närliggande kommunala skolan minskas med avståndet till den sökta skolan. Det barn som får det högsta värdet får platsen.
I exemplet nedan benämns den sökta skolan som skola X. Avståndet till den sökta skolan jämförs med avståndet till en alternativ skola. Den alternativa skolan utgörs av elevens närmaste skola eller elevens näst närmaste skola.
Exempel
Britta och Filip har båda sökt skola X. Det finns en ledig plats på skolan. Britta får den lediga platsen på skola X, fastän Filip bor närmare skola X. Varför?
Uträkning
Britta har 1200 m till den alternativa skolan och 400 m till skola X: 1200-400= 800m
Filip har 500 m till den alternativa skolan och 300 m till skola X: 500-300 =200m
Britta får det högsta relativa värdet och får därför platsen på skola X.
Gäller skolvalet både kommunala och fristående skolor?
Ja, skolvalet gäller både kommunala och fristående skolor.
Mitt barn har särskilda behov. Hur gör jag?
I Upplands Väsby kommun finns både anpassad grundskola och resursverksamhet. Om ditt barn behöver extra stöd kan du ansöka. Observera att även om du gör ett val till en anpassad grundskola eller resursverksamhet ska du också göra ett vanligt skolval. Detta eftersom ditt barn behöver ha en skolplats om din ansökan till anpassad grundskola eller resursverksamhet nekas.
Anpassad grundskola
Anpassad grundskola är en skolform som erbjuder särskilt stöd och undervisning för elever med olika behov, som inte kan tillgodoses inom den vanliga grundskolan.
Mer information om anpassad grundskola och ansökan
Resursverksamhet
En resursverksamhet i grundskolan är en enhet som erbjuder extra stöd och anpassad undervisning för elever med särskilda behov, ofta inom ramen för den vanliga skolan.
När är det öppet hus i skolorna?
Du och ditt barn kan besöka de grundskolor ni är intresserade av. Under öppet hus får du chans att träffa skolpersonal, lära dig mer om skolan och se lokalerna.
Tider för öppet hus i Väsbys grundskolor Länk till annan webbplats.
Behöver jag göra en skolval till åk 6 om mitt barn går på en F-9 skola?
Nej, du behöver inte göra ett skolval om ditt barn går i en skola som har årskurs 6 till 9 och vill gå kvar. Om ditt barn går i en skola med verksamhet upp till årskurs 5 ska du göra ett skolval.
Hur ska jag rangordna mina alternativ?
När du gör ditt skolval ska du noga ha tänkt igenom hur du vill rangordna dina val och du ska alltid välja den skola du helst vill ha som nummer ett. Det är ditt förstahandsval som prioriteras och kommer därför att påverka de övriga två valen.
Exempel:
Lisa har valt en skola som ligger närmast hemmet som nummer ett, men har också blivit kontaktad av en annan skola som hon också är intresserad av och har valt att tacka ja till. Lisa rangodnar den som nummer två. Det som händer i skolvalsprocessen är att Lisas förstahandsval prioriteras och platsen på den andra skolan kan då inte garanteras. Det finns ingen garanti att Lisa får sitt förstahandsalternativ eftersom det beror på hur många som sökt just den skola och hur många platser som finns tillgängliga.
Jag ska flytta till Väsby. Kan jag göra ett skolval under skolvalsperioden?
Om ni är på väg att flytta till Upplands Väsby och behöver skolplats till årskurs 6 till hösten ska ni göra ett skolval. Ta kontakt med utbildningskontoret via skolval@upplandsvasby.se.
Det är olagligt att ”skenskriva” sig på en annan adress med syfte att förändra sina förutsättningar att hamna på en skola man egentligen inte har rätt till enligt den relativa närhetsprincipen. Detta gäller både inflytt och flytt inom kommunen.
Vad händer om jag inte gör ett skolval?
Om du inte gör ett skolval kommer ditt barn att placeras på närmsta kommunala skola som har ledig plats utifrån den relativa närhetsprincipen.
Behöver båda vårdnadshavarna göra ett skolval?
Nej, det räcker att vårdnadshavare 1 gör valet och vårdnadshavare 2 godkänner. Skolvalet måste vara godkänt av båda vårdnadshavarna för att det ska vara giltigt.
Hur gör jag ett skolval om jag om jag inte har BankID?
Om du inte har BankID kontaktar du följande e-postadress: skolval@upplandsvasby.se
Hur ansöker jag till en fristående skola?
Du ansöker under perioden för skolvalet. Du behöver också kontakta den fristående skola direkt för mer information om deras antagningsprinciper.
Jag har gjort ett skolval men ångrar mig. Hur gör jag då?
Om du vill ändra i ditt skolval under skolvalsperioden loggar du in via kommunens e-tjänst och gör om skolvalet.
När får jag beslut om placering?
Du får beslut om skolplacering via e-post och sms under månadsskiftet mars/april 2025. Placeringen är definitiv vilket innebär att eleven är garanterad sin plats tills dess att ny information inkommer till kommunen eller till skolan.
Jag ska flytta från Väsby. Behöver jag säga upp skolplatsen då?
Ja du behöver säga upp skolplatsen om du ska flytta från kommunen. Skriv ut ditt barn från en kommunal skola via kommunens e-tjänst.
Till e-tjänsten utskrivning ur kommunal grundskoleklass Länk till annan webbplats.
Om du ska flytta från kommunen och ditt barn går på en fristående skola i Väsby kontaktar du skolan direkt.
Mitt barn har fått skolplats på en annan skola utanför Väsby. Hur meddelar jag det?
Om du fått antagningsbeskedet men har fått plats på en annan skola i eller utanför Upplands Väsby kommun behöver du meddela kommunen via mejl till e-postadress: skolval@upplandsvasby.se
Om ditt barn går på en fristående skola i Väsby kontaktar du skolan direkt.
Ska jag göra ett skolval om jag vill välja en skola utanför Väsby?
Ja, du ska göra ett skolval. I skolvalet anger du vilken annan skola som ditt barn har fått plats på. Kontakta även den skola du är intresserad av för att få deras ansökningshandlingar.
Om du byter till en skola i en annan kommun efter att skolvalsperioden är över måste skolan i den andra kommunen registrera skolplaceringen hos Upplands Väsby kommun.
Hur ansöker jag om skolskjuts?
Du ansöker om skolsjuts via kommunens e-tjänst. Elever i förskoleklass till och med årskurs 9 kan ha rätt till skolskjuts. Bedömningen om en elev har rätt till skolskjuts görs utifrån kriterier. Till exempel avståndet till närmsta kommunala skola, trafikfarlig väg, eventuella funktionshinder hos eleven eller annan särskild omständighet.
Hur gör jag om jag vill överklaga?
Överklagandehänvisning
Kommunens beslut om skolplacering enligt 9 kap. 15 § eller 10 kap. 30 § skollagen.
Om du har gjort ett aktivt skolval och är missnöjd med skolplaceringen kan du överklaga detta beslut. Detta görs skriftligt, och i överklagandet ska du ange vilket beslut som överklagas och varför. Överklagandet ska även innehålla dina kontaktuppgifter.
Överklagandet ska skickas till:
Upplands Väsby kommun
Utbildningskontoret/Skolval
Anton Tamms väg 1
194 80 Upplands Väsby
Överklagandet ska ha inkommit inom tre veckor från att du fick del av beslutet. Kommunen tar ställning till om överklagandet inkommit i rätt tid och om det finns skäl att ändra beslutet.
Ärendet skickas sedan vidare till Skolväsendets överklagandenämnd för prövning.
Det går inte att överklaga en skolplacering som avser en fristående skola.
Har du frågor om skolvalet?
Välkommen att kontakta Väsby Direkt. Vi kan hjälpa dig på flera språk.